Bloedverlies
Soms kunnen er ook problemen zijn met de menstruatiecyclus. De vrouw kan dan heviger bloedverlies ervaren of een erg ontregelde menstruatiecyclus hebben.
Menstruatie
Vanaf de puberteit tot aan de menopauze rijpt er iedere maand in de eierstok een follikel (blaasje gevuld met vocht) waarin een eicel groeit. Als de follikel groot genoeg is zal deze onder invloed van een hormoon opengaan (= eisprong of ovulatie) en komt de eicel vrij. Op dit moment kan de eicel bevrucht worden en kan er, door de bevruchting, een zwangerschap ontstaan. Vind er geen bevruchting plaats, dan volgt 14 dagen na de eisprong de menstruatie. Dit noemt men de maandelijkse bloeding.
De menstruatie is eigenlijk het loslaten van slijmvlies van de baarmoeder omdat er geen innesteling is.
Onder de menstruele cyclus verstaat men de periode van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van
Onregelmatig bloedverlies
- Heviger bloedverlies tijdens de menstruatie.
- Tussentijds bloedverlies.
We spreken van tussentijds bloedverlies wanneer je op onverwachte momenten, tussen jouw normale menstruaties door, bloed verliest.
Soms is het daarom niet meer echt duidelijk wat nu de normale menstruatie is en wat het tussentijds bloedverlies is.
Vaak wordt tussentijds bloedverlies veroorzaakt door schommelingen in de hoeveelheid hormonen in jouw bloed. Waarschijnlijk werken de hormonen oestrogeen en progestageen dan niet zoals het moet. Dit kan echter geen kwaad en gaat vaak vanzelf over.
Soms er is toch een oorzaak: baarmoederpoliepen (myomen) kunnen een reden zijn voor het onregelmatige bloeden.
Raadpleeg zeker een arts wanneer de tussentijdse bloedingen langer dan 3 maanden aanhouden en/of de bloedingen steeds overvloediger worden.
Menopauze
Vrouwen zijn gemiddeld 50 tot 52 jaar wanneer hun laatste menstruatie plaats vindt. Voor sommige vrouwen kan dit vroeger of later zijn dan de gemiddelde leeftijd. De menopauze is het einde van de menstruatie. Niet alleen de leeftijd waarop de menopauze gebeurt verschilt, ook de duur van de overgangsperiode varieert van vrouw tot vrouw. Alles begint met veranderingen in het menstruatiepatroon. Uiteindelijk zullen de bloedingen volledig uitblijven.
De meest voorkomende klachten bij de overgangsfase:
- Nachtelijk gezweet.
- Last van warmteopwellingen.
- Slapeloosheid.
- Depressie.
- Geheugenstoornissen.
- Veranderingen van huid en haren.
- Verlies van elasticiteit van de borsten.
- …
Om vast te stellen of je in de menopauze bent of niet, laat je best een bloedafname uitvoeren: de hormoonwaarden tonen aan of je in de menopauze of nog steeds in de overgangsfase zit.
Voor vragen kunt je altijd terecht bij jouw arts.
Postmenopauzaal bloedverlies
Indien er terug bloedverlies optreedt nadat je langer dan een jaar geen menstruatie meer heeft gehad kun je best een arts raadplegen.