09 364 81 11

Botdensitometrie

Uw behandelend arts heeft voor u een botdensitometrie aangevraagd. Andere benamingen voor het onderzoek zijn: botmeting, D(E)XA, osteoporose bepaling. Door dit onderzoek is het mogelijk om de hoeveelheid kalk in het bot te meten. De gemeten hoeveelheid kalk wordt vergeleken met de normale waarden voor uw leeftijd. Dit levert een beeld van de sterkte van uw skelet.


Praktisch gaan we als volgt te werk:

  • Meld u altijd eerst aan via één van de kiosken in de centrale hal. Zorg ervoor dat u zich op het afgesproken uur kan aanmelden op het secretariaat Isotopen op de kelderverdieping - route 103.
  • U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn.
  • Kledingstukken die metaal bevatten, moet u uitdoen, deze kunnen het beeld verstoren. Er worden drie foto’s genomen, namelijk één van de lage rug, één van de linker of rechter heup, en een zijdelingse opname van de lumbale wervelkolom.
  • Tijdens het onderzoek moet u op uw rug liggen op een tafel. Voor de eerste foto worden uw benen op een blok geplaatst, zodat de rug plat op de tafel komt. De tweede wordt genomen met de benen gestrekt op de tafel en de voeten naar binnen gedraaid. De derde foto wordt in zijlig genomen.
  • Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.


Het resultaat
Het resultaat wordt rechtstreeks doorgestuurd naar uw behandelend arts.


Zwangerschap en borstvoeding
Verwittig steeds de dienst indien u (mogelijks) zwanger bent. Bij zwangerschap kan het onderzoek niet doorgaan.


Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact op met de dienst Isotopen op 09/ 364 84 66. Wij helpen u graag verder.

Gelieve ons tijdig te verwittigen indien u de afspraak niet kan nakomen (liefst minstens 1 dag vooraf).
TEL: 09/364 81 11