09 364 81 11

Slagaders

De slagaders voeren het bloed met zuurstof vanuit het hart naar de spieren, organen en alle andere weefsels. Slagaders zijn dik en stevig en kloppen mee met de hartslag. Tot de aandoeningen van de slagaders behoren

-         slagaderverkalking of atherosclerose, welke vernauwingen en verstoppingen veroorzaakt

-         verzwakking van de bloedvatwand, welke uitzettingen of aneurysma veroorzaakt

 

Vernauwingen of verstoppingen tgv slagaderverkalking kan aanleiding geven tot klachten van pijn of krampen in de benen, voornamelijk de kuiten, bij stappen met beperking van de wandelafstand en de pijn verdwijnt bij rusten. Dit wordt ook ‘etalagebenen’ genoemd omdat men van etalage tot etalage gaat om te rusten. Vergevorderde slagaderverkalking kan leiden tot een ernstig zuurstoftekort waardoor wonden ontstaan thv de tenen, hielen of onderbenen of waardoor bestaande wonden heel moeilijk tot niet genezen.

De grootste risico’s voor het ontwikkelen van slagaderverkalking of atherosclerose zijn

·        Roken

·        Leeftijd > 65 jaar

·        Mannelijk geslacht

·        Erfelijke belasting

·        Hoge bloeddruk of hypertensie

·        Te veel cholesterol

·        Suikerziekte of diabetes mellitus

Bij aanwezigheid van 2 of meer risicofactoren samen wordt de kans op aderverkalking meer dan verdubbeld.

Doorsnee van een ader


Een aneurysma is een verwijding of uitzetting van een slagader, meestal thv de grote buikslagader met kans, vanaf een bepaalde doormeter, op doorscheuren van de bloedvatwand waardoor een levensbedreigende bloeding ontstaat. Een aneurysma geeft meestal geen klachten zodat men niet weet dat het aanwezig is. Op het ogenblik dat er klachten zijn is dit vaak tgv een belangrijke bloeding. Dit kan de oorzaak zijn van plots overlijden.

 

 

Aneurysma 1

 

Aneurysma 2