09 364 81 11

Spataders en trombose

Spataders en trombosen ontstaan in de aders. Aders of venen voeren, eens het zuurstof uit het bloed opgebruikt is, het bloed terug van de spieren, organen en alle weefsels terug via het hart naar de longen om het bloed opnieuw van zuurstof te voorzien.

Spataders3

Spataders3

Spataders3

Spataders

Spataders zijn het gevolg van een slechte afvooer van het bloed uit de benen waardoor een overdruk ontstaat in de oppervlakkig gelegen aders met een zichtbare uitzetting tot gevolg. Spataders kunnen lange tijd geen klachten geven, maar vaak zijn deze de aanleiding van klachten van zoals jeuk, zwaartegevoel in de benen, pijn en branderigheid in de benen en rusteloze benen op het einde van de dag. Deze toestand kan bij langdurig bestaan van spataders leiden tot huidaantasting met bruinverkleuring, verharding van de huid (lipodermatosclerose) met uiteindelijk ontstaan van langbestaande en moeizaam genezende wonden op de onderbenen.

 

Trombose

Een trombose is een klontering van het bloed in de diep gelegen aders. Vaak wordt verkeerdelijk over ‘flebitis’ gesproken. De eigenlijke benaming is diepe veneuze trombose of DVT. Een trombose leidt tot vertraging van de afvoer van het bloed uit de benen waardoor een ernstige zwelling en verdikking van het been optreedt. Een groot gevaar hiervan is het loskomen van stukjes bloedklonter welke meegevooerd worden met de bloedstroom tot in de longen. Dit wordt longembolen genoemd en kan klachten geven gaande van plotse kortademigheid tot plotse dood. Een trombose kan ontstaan na langdurig neerzitten (vliegtuigreis, busreis,..) of immobilisatie (gipsbehandeling, uitgebreide operaties, langdurige bedrust,..).