Intravitreale injectie
Info
Je hebt een aandoening aan de macula. De macula is het deel van het netvlies dat bepalend is voor het scherp zicht. Talrijke ziektebeelden kunnen aanleiding geven tot vochtopstapeling (oedeem) in de macula, waardoor het scherp zicht in belangrijke mate kan teruglopen. In jouw geval is besloten tot het behandelen van deze vochtophoping door middel van een injectie in het oog, in de glasvochtruimte. Het medicijn dat wordt ingespoten heeft een krachtig onderdrukkende werking op de genoemde vochtophoping en kunnen bepaalde bloedingen in het oog onderdrukken. Het middel blijft meerdere weken werkzaam. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de injectie na verloop van tijd te herhalen. Na elke behandeling wordt het effect geëvalueerd door de oogarts.
Het oog wordt vooraf ontsmet en verdoofd met druppels. Daarna ga je liggen en wordt het oog (en hoofd) afgedekt. De hele behandeling, inclusief injectie, duurt ongeveer 20 minuten. De injectie zelf kan kortdurend (10 à 20 seconden) onaangenaam zijn.
Meestal kun je in jouw blikveld onmiddellijk grijze vlekjes opmerken die meebewegen met de oogbeweging (soort «mouches volantes»). Dit komt omdat je het ingespoten middel waarneemt. Deze vlekken verdwijnen meestal snel uit jouw centrale blikveld. Let op! na de behandeling kun je niet zelf met de auto rijden. Je wordt dan ook verzocht een begeleider mee te nemen.
De meest voorkomende complicatie zijn ooginfecties. Deze zijn gelukkig zeldzaam, maar kunnen wel zeer schadelijk zijn voor het oog. De infectie treedt meestal op binnen een paar dagen na de behandeling en kan gepaard gaan met felle roodheid, pijn en steeds slechter zien. Indien je één of meerdere van deze symptomen krijgt, moet je onmiddellijk contact opnemen met jouw eigen oogarts of de dienst oogheelkunde van ons ziekenhuis.
Arts
Telefonisch bereikbaar op:
- Maandag van 8u30 tot 18u00
- Woensdag van 8u30u tot 18u00
- Donderdag van 8u30 tot 18u00
- Vrijdag van 8u30 tot 18u00
Telefonisch bereikbaar op:
- Dinsdag van 8u30 – 18u00
- Woensdag van 8u30 – 18u00
- Donderdag van 8u30 – 17u30
- Vrijdag van 8u30 – 12u00 (3 x per maand)
Telefonisch bereikbaar op:
- Maandag van 8u00 tot 17u00
- Dinsdag van 8u00 tot 17u00
- Donderdag van 8u00 tot 18u00
Huisartsen
- Voor huisartsen is er een priornummer dat voorrang geeft bij het secretariaat van de arts.
- Dit nummer kan opgevraagd worden via 09 364 81 12 of communicatie@sezz.be.)