Laserbehandeling van het netvlies
Info
Het oog is een holle bal met een transparante voorkant, het hoornvlies. Hierdoor valt het licht naar binnen. Vervolgens gaat het door de pupil (de ronde opening in de iris), door de lens en door de glasvochtruimte die gevuld is met een heldere gelei (het glasvocht). Uiteindelijk komt het licht terecht op het netvlies. In het netvlies zitten staafjes en kegeltjes. Dit zijn cellen die de lichtprikkel omzetten in een elektrische prikkel. Deze prikkels worden via de oogzenuw naar de hersenen geleid en daar omgezet in een beeld. Wanneer je het oog zou vergelijken met een fototoestel, dan vormen het hoornvlies en de lens het lenzenstelsel van de camera. De iris is te vergelijken met de sluiteropening (het diafragma) en het netvlies zou de film zijn.
Een laser is te beschouwen als een soort speciale gloeilamp. Maar dan een gloeilamp die een heel dunne, felle en zuivere straal uitzendt. Via een microscoop (de spleetlamp) kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven. In vergelijking met een operatie biedt een laserbehandeling verschillende voordelen. Het oog hoeft niet geopend te worden; er is dus geen gevaar voor een infectie. Daarnaast kan de behandeling meestal poliklinisch plaatsvinden. We raden je aan om reeds vlak voor je van huis vertrekt naar het ziekenhuis een pijnstiller (type Dafalgan) in te nemen. Aspirine wordt afgeraden wegens verhoogd risico op bloedingsneiging. Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit.
Voor de laserbehandeling worden jouw pupillen wijd gemaakt door middel van oogdruppels. Het oog wordt vervolgens verdoofd door een druppel of een injectie. Via een glazen lensje dat op het hoornvlies van het oog geplaatst wordt, worden laserstralen gericht op de afwijkingen aan het netvlies. De behandeling duurt 10 à 20 minuten. Je ziet eerst nog wazig en soms dubbel door het felle licht en de wijde pupil. Om deze redenen mag je niet zelf met de auto rijden! Je mag wel direct na de behandeling naar huis. Je wordt verzocht een begeleider mee te nemen die je na de behandeling naar huis kan brengen. Heb je na jouw laserbehandeling nog pijn, dan kan je gerust een pijnstiller (type Dafalgan) innemen.
Arts
Telefonisch bereikbaar op:
- Maandag van 8u30 tot 18u00
- Woensdag van 8u30u tot 18u00
- Donderdag van 8u30 tot 18u00
- Vrijdag van 8u30 tot 18u00
Telefonisch bereikbaar op:
- Dinsdag van 8u30 – 18u00
- Woensdag van 8u30 – 18u00
- Donderdag van 8u30 – 17u30
- Vrijdag van 8u30 – 12u00 (3 x per maand)
Telefonisch bereikbaar op:
- Maandag van 8u00 tot 17u00
- Dinsdag van 8u00 tot 17u00
- Donderdag van 8u00 tot 18u00
Huisartsen
- Voor huisartsen is er een priornummer dat voorrang geeft bij het secretariaat van de arts.
- Dit nummer kan opgevraagd worden via 09 364 81 12 of communicatie@sezz.be.)