Operatiekwartier in AZ Sint-Elisabeth gerenoveerd: klaar voor de toekomst
Het Operatiekwartier van AZ Sint-Elisabeth is volledig vernieuwd na een vier jaar durende renovatie. Met tien hypermoderne operatiezalen, baanbrekende technologieën en een slimme indeling staat het ziekenhuis garant voor de hoogste standaarden in patiëntveiligheid, zorgkwaliteit en werkcomfort.
Een ambitieuze stap vooruit
Na de bouw van het Dagziekenhuis in 2016 besloot AZ Sint-Elisabeth in 2020 het Operatiekwartier grondig te moderniseren. Vier jaar lang werd er intensief gewerkt aan een renovatie van zowel infrastructuur als technologie. Het doel? Een Operatiekwartier dat vandaag én in de toekomst de hoogste standaarden kan garanderen op het gebied van patiëntveiligheid, zorgkwaliteit en efficiënte werkprocessen.
Continuïteit dankzij gefaseerde aanpak
Het renovatieproject werd in fasen uitgevoerd, telkens per twee operatiezalen. Hierdoor kon de zorg tijdens de werkzaamheden gewoon doorgaan. Deze gefaseerde aanpak vroeg om nauwe samenwerking tussen zorgpersoneel, ziekenhuisdirectie, werfleiders, het technische departement en de dienst ziekenhuishygiëne.
Slimme indeling voor optimale workflow
Bij de herinrichting werd veel aandacht besteed aan de indeling van het Operatiekwartier. De operatiezalen, recoveryruimtes, opslagruimtes, artsenbureaus en rustplaatsen werden ontworpen met een focus op optimale patiëntenflow en efficiënte werkprocessen. Dankzij de ruimere opzet hoeven zorgverleners minder fysieke verplaatsingen te maken, wat de snelheid en precisie tijdens operaties ten goede komt.
State-of-the-art technologie in de OK-zalen
Een van de speerpunten van de renovatie was de introductie van geavanceerde medische apparatuur. Operatiezalen werden uitgerust met:
- Geavanceerde anesthesieapparatuur
- Energiezuinige LED-verlichting
- Digitale röntgensystemen
- High-definition 4K-endoscopische beeldsystemen
Deze technologie stelt chirurgen in staat om uiterst gedetailleerde beelden te verkrijgen, wat cruciaal is voor complexe, minimaal invasieve ingrepen.
Lees verder onder de foto’s.
Realtime informatie dankzij digitale systemen
Een van de meest innovatieve toevoegingen aan het Operatiekwartier is het digitale OK-systeem van Prodata. Dankzij een volledig gescheiden glasvezelnetwerk kunnen medische beelden en informatie razendsnel en in realtime gedeeld en live uitgezonden worden naar de gewenste schermen, waaronder ook de high-tech 4K schermen aan de operatietafel. Artsen en verpleegkundigen hebben hierdoor direct toegang tot actuele gegevens, wat de communicatie en efficiëntie binnen het zorgteam aanzienlijk verbetert.
Alle beelden worden veilig opgeslagen, kunnen na de ingreep geanalyseerd worden en zijn geïntegreerd met het PACS-systeem en het elektronische patiëntendossier.
Het zenuwcentrum van het Prodata-systeem bevindt zich in een afgesloten afzonderlijke ruimte buiten het OK. Hierbij worden alle componenten per zaal gescheiden in een afzonderlijk data rack en met een high speed glasvezelkablering met elkaar verbonden. Dit netwerk is cruciaal voor een beeldcommunicatie zonder vertraging. Duikt er toch ergens in het geheel een storing op, dan zorgt het lifeline-systeem ervoor dat er nooit een onderbreking is tijdens de ingreep.
Luchtkwaliteit en steriele omgeving
Om een steriele omgeving te waarborgen, werd het luchtbehandelingssysteem volledig vernieuwd. Dit systeem regelt temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit, waardoor het risico op infecties verder wordt beperkt. Bovendien draagt het bij aan een comfortabel werkklimaat voor het zorgteam.
Hypermoderne Da Vinci Xi-robot
Begin 2024 werd de kers op de taart toegevoegd: de installatie van de DaVinci Xi-operatierobot. Deze hypermoderne robot, uitgerust met high-definition camera’s en geavanceerde 3D-technologie, biedt chirurgen ongekende precisie en flexibiliteit. Dit maakt minimaal invasieve ingrepen mogelijk, wat leidt tot kortere hersteltijden, minder complicaties en minder pijn voor de patiënt.