Sterrenouders

Sterrenouders zijn ouders wiens baby overleden is net voor, tijdens of kort na de geboorte.

Az Sint Elisabeth Zottegem Gynaecologie Sterrenouders

Info

Niets in het leven is meer ingrijpend dan wanneer het begin en einde samenvallen. Wanneer het gedroomde kind voor altijd een droom zal blijven. Verdriet een plek geven vraagt veel tijd en moed, maar even goed een luisterend oor en gepaste begeleiding.

Wanneer aanstaande ouders geconfronteerd worden met een dergelijk verlies, staan de gynaecoloog en het vroedvrouwenteam klaar om hen te begeleiden bij de opname, tijdens de bevalling en nadien. Een vroedvrouw bespreekt wat er precies zal gebeuren, ze luistert naar de wensen en stelt vragen waar nodig. Alle begeleiding gebeurt met een warme aandacht en met respect voor het verdriet.

We proberen tijdens je verblijf met behulp van de vlindermand troost te bieden.

  • Dit is een mand vol troostende items: informatieve boeken, kinderboeken, gedichten en tekstjes voor vieringen, voorbeelden van geboorte- en overlijdenskaartjes, etc.
  • De mand biedt troostende woorden van lotgenoten en aanknopingspunten om in gesprek te gaan met zorgverstrekkers.

De vlinderdoos is een bewaardoos met troostende items die je als ouder mag meenemen naar huis. De doos kan thuis verder aangevuld worden met eigen herinneringen.

Ouders rouwen vaak in alle eenzaamheid. Ze willen hun kind levend houden in hun herinnering maar botsen daarbij vaak op een muur van onbegrip. Zij die daar nood aan hebben, kunnen bij onze rouw- en verliesconsulente terecht tijdens het vlinderspreekuur.

Voor wie?

Op het vlinderspreekuur kunnen ouders terecht die tijdens hun zwangerschap in ons ziekenhuis opgevolgd werden.

  • Ouders bij wie een prille zwangerschap misloopt.
  • Ouders die een kind verliezen voor, tijdens of kort na de geboorte.
  • Ouders die voor de keuze staan de zwangerschap al dan niet verder te zetten omwille van medische redenen.
  • Ouders die opnieuw in verwachting zijn na een eerder verlies. Vaak zien we dat het verdriet dan opnieuw aan de oppervlakte komt.
Wat kost het?

Hier is geen kost aan verbonden.

Samenwerkingen

Boven de Wolken

Boven de Wolken is een vzw die professionele fotografen op pad stuurt om foto’s te nemen van overleden baby’s, ongeacht de zwangerschapsduur.

Vzw Eleonoor

Deze organisatie schenkt je dagelijkse kost, met liefde en troost als hoofdingrediënt, wanneer je leven onverwacht een andere wending neemt.

Berrefonds

Het Berrefonds wil een houvast zijn voor (groot)ouders, familie en vrienden bij het verlies van een kind.