Bedankt om de osteoporose-test in te vullen!
Resultaten van de test
- Als je “ja” geantwoord hebt op één of meerdere van de vragen in de test, wil dit niet meteen zeggen dat je osteoporose hebt.
- Bespreek het resultaat met je arts. Hij/zij kan beslissen of een bezoek bij de osteoporoseverpleegkundige in het ziekenhuis nodig is.
Ben je jonger dan 75 jaar? Neem contact op met:
Ben je ouder dan 75 jaar? Neem contact op met:
Enkele tips om osteoporose te voorkomen
Calcium is heel belangrijk. Het zorgt voor de botvorming, zowel tijdens de groeifase als op volwassen leeftijd. Een evenwichtige voeding met voldoende gezonde zuivelproducten dekt reeds in veel gevallen de dagelijkse behoefte aan calcium. Soms is een evenwichtige voeding niet voldoende en is de inname van extra calcium noodzakelijk.
Deze stoffen zorgen ervoor dat het calcium dat je binnen krijgt, beter wordt opgenomen in het lichaam. Dit betekent dat je botten sterker worden, waardoor je minder kans hebt op osteoporose. Vitamine D wordt aangemaakt door je lichaam door de blootstelling aan zonlicht. Maar als je lichaam niet in staat is om deze vitamine in eigen behoefte te voorzien, dan kan een vitamine D-supplement noodzakelijk zijn.
Mensen die weinig bewegen, hebben meer kans op osteoporose. Door voldoende te bewegen ga je je botsterkte verhogen. Het wordt aanbevolen om minstens 30 minuten per dag in beweging te zijn. Dit betekent niet dat je moet sporten. Het kan reeds voldoende zijn om te wandelen. Wandelen is de ideale activiteit om osteoporose te voorkomen. Het belast de onderste ledematen, de heupen en de rug, zodat het bot daar wordt versterkt. Dit zijn de plaatsen waar we ook de meeste breuken zien ten gevolge van osteoporose
Drink je een of meerdere glazen alcohol per dag? Dan is dit zeker niet goed voor je botten. Alcohol belemmert namelijk de opname van calcium. Daarnaast verhoogt alcohol ook de uitscheiding van calcium. Dat komt omdat de nieren nu minder calcium terug opnemen. Vervolgens zorgt alcohol voor een verhoging van het cortisol hormoon, of stresshormoon. Dit hormoon remt de opname van calcium in de darmen, wat zwakkere botten als gevolg heeft.
Net zoals alcohol, is een sigaret ook niet goed voor je botten. Het versnelt de botafbraak en vertraagt de botopbouw en heeft dus een nadelig effect op het ontwikkelen of verergeren van osteoporose.