Intensieve zorg
Hoofdverpleegkundige: Annemie Eechaute
ROUTE

Artsen
De artsen die actief zijn op de dienst Intensieve zorg zijn specialisten met een ruime ervaring en bijkomende opleiding in de Intensieve Zorg. Zij zorgen, in overleg met de verwijzende specialist, voor de diagnostiek en therapie en volgen je verder op. Daarin worden ze bijgestaan door diverse specialisten die in consult gevraagd worden. Er is dus dag en nacht een gespecialiseerd team aanwezig die de gezondheidstoestand nauwgezet opvolgt.
Hoofdverpleegkundige

Annemie Eechaute
Verblijf
Op de dienst Intensieve zorg worden kritiek zieke patiënten de klok rond verzorgd. Dit kunnen zowel patiënten zijn die een operatie ondergaan hebben, als patiënten met internistische problemen. De zogenaamde vitale parameters worden intensief gevolgd: hartslag, bloeddruk, ademhaling, nierfunctie en bewustzijn. Vitale orgaanfuncties zoals ademhaling en nierfunctie kunnen indien nodig tijdelijk ondersteund worden met de nodige apparatuur.
Tijdens het verblijf op de dienst Intensieve zorg vinden allerlei onderzoeken plaats, die al dan niet op voorhand werden ingepland. Deze onderzoeken zijn nodig om een juiste diagnose te stellen of een bepaalde behandeling toe te passen.
Voor sommige onderzoeken moet de patiënt overgebracht worden naar de dienst radiologie (CT-scan, MRI) of het operatiekwartier. Een aantal onderzoeken vinden plaats op de dienst Intensieve zorg zelf:
- Echografie van borstkas, buik, organen en bloedvaten
- Bronchoscopie
- Plaatsen van allerlei katheters
- Dialyse
- Kunstmatige beademing
Vrijheidsbeperkende maatregelen
We zien vrijheidsbeperkende maatregelen als een middel van de laatste keuze. Maar soms is het nodig om de patiënt voor zijn eigen veiligheid te fixeren. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat de patiënt door de verwardheid of opwinding zijn eigen katheters uittrekt.
Therapiebeperking
Soms is een patiënt zo ziek en is de opgelopen schade zo groot, dat er geen kansen meer zijn op herstel. In dat geval kan in overleg met de patiënt en de familie besproken worden welke therapie nog zal worden verdergezet en welke niet.
Geïnformeerde toestemming (informed consent)
Een van je rechten als patiënt is dat je in alle vrijheid moet kunnen beslissen of je toestemt in een behandeling of tussenkomst, en dat je daarvoor ook de nodige informatie krijgt. Dat noemen we de vrije en geïnformeerde toestemming. De informatie krijg je op twee manieren:
- Bij de opname krijg je een informatiebrochure met de meest voorkomende procedures en ingrepen
- Je behandelende arts geeft je informatie over het specifieke behandelplan, alle bijhorende procedures, onderzoeken en operaties, het doel, de risico’s en de mogelijke alternatieven.
Als de patiënt niet wilsbekwaam is, wordt deze informatie gegeven aan zijn vertegenwoordiger.
Indien mogelijk worden de behandelingen, procedures en onderzoeken vooraf besproken. In zeldzame gevallen laten de ernst en het dringende karakter van de ziektetoestand het niet toe om de patiënt of de vertegenwoordiger uitgebreid te informeren voor de start van de procedure. In deze gevallen zal de arts in alle eer en geweten handelen in het algemeen belang van de patiënt. Indien er een geschreven wilsbeschikking is van de patiënt, zal de arts daar rekening mee houden.
- Zodra de toestand van de patiënt gestabiliseerd is en intensieve verzorging niet meer nodig is, wordt het ontslag voorbereid. De patiënt en de familie worden tijdig op de hoogte gebracht.
- De behandelende arts van de dienst intensieve zorgen geeft de toestemming voor het ontslag.
- De patiënt wordt overgebracht naar de dienst medium care of naar een gewone verpleegeenheid.
- Er wordt steeds geprobeerd om een kamer te voorzien op de afdeling die het meest vertrouwd is met de pathologie van de patiënt. Het kan dus zijn dat de patiënt op een andere kamer terecht komt dan die voor de opname. De kamervoorkeur wordt in de mate van het mogelijke gerespecteerd, maar is niet gegarandeerd.
Patiënten op de dienst intensieve zorgen zijn verbonden met tal van monitors, apparatuur en kabeltjes.
Veelgestelde vragen
De arts geeft dagelijks de nodige uitleg aan de familie tijdens het bezoekuur tussen 14u30 en 15u30. Als de algemene toestand van de patiënt wijzigt of acuut verslechtert, neemt de verpleegkundige of de arts telefonisch contact op met de eerste contactpersoon.
De arts deelt het resultaat van de onderzoeken doorgaans mee tijdens het bezoekuur tussen 14u30 en 15u30. Als het dringend is, neemt de behandelende arts contact met op met de eerste contactpersoon.
Je kan gerust de vraag stellen, maar doorgaans zijn artsen erg voorzichtig bij het maken van dergelijke voorspellingen. Het kan enkele uren of dagen zijn maar er zijn ook patiënten die nooit volledig van de beademing af komen. Het hangt allemaal af van de aandoening en eventuele complicaties die zich kunnen voordoen.
Een patiënt op Intensieve zorg kan last krijgen van acute verwardheid. Deze verwardheid kan zich uiten in:
- een angstig of onrustig gevoel
- agressief gedrag
- niet goed weten waar men is
- dingen zeggen die niet helemaal kloppen of vreemd zijn
Deze symptomen van verwardheid zijn tijdelijk en kunnen enkele uren tot dagen aanslepen. De oorzaak ligt bij het ernstig ziek zijn en wordt mede veroorzaakt door de medicatie, de leeftijd en de onvertrouwde omgeving. Vraag gerust raad aan de arts of de verpleegkundigen over hoe we hiermee omgaan.