Medium Care
Hoofdverpleegkundige: Sara Matthijs
ROUTE
Cardiologen
Pneumologen
Neurologen
Nefrologen
Hoofdverpleegkundige
Sara Matthijs
Verblijf
- Op Medium Care, ook wel ‘stroke-unit’ of ‘hartbewaking’ genoemd, ontvangen patiënten met semi-kritieke toestand gespecialiseerde zorg.
- Hier worden patiënten intensiever gemonitord dan op gewone verpleegafdelingen en verblijven ze standaard in individuele kamers.
- Deze kamers zijn uitgerust met geavanceerde patiëntenmonitoring, hoogtechnologische apparatuur en diverse hulpmiddelen.
- Een opname op de afdeling Medium Care gebeurt meestal vanuit de Spoedgevallendienst.
- De patiënt wordt opgevangen door de verpleegkundige en geïnstalleerd op de kamer met de juiste verzorging en behandeling.
- De verpleegkundige geeft uitleg aan de familie omtrent de werking van onze dienst.
- Patiënten hebben geen eigen kledij of persoonlijke spullen nodig tijdens hun verblijf op de afdeling medium care.
- De meeste patiënten verblijven slechts enkele dagen op onze dienst. Zodra hun medische toestand stabiel is, kunnen ze naar een gewone verpleegafdeling voor verdere verzorging.
- Patiënten op Medium Care worden de klok rond opgevolgd door gespecialiseerde verpleegkundigen en artsen.
- In tegenstelling tot Intensieve Zorg is de afdeling Medium Care een afdeling waar artsen van verschillende afdelingen hun eigen patiënten opvolgen en behandelen, terwijl patiënten op de afdeling Intensieve Zorg opgevolgd worden door één arts-intensivist.
- Er is steeds een arts van wacht vanuit de verschillende diensten.
- Dagelijks komt bij iedere patiënt één of meerdere artsen langs die de patiënt opvolgt en informatie geeft over het verloop en de medische toestand.
- Onderzoeken worden zoveel mogelijk op de kamer zelf gedaan, maar sommige onderzoeken zijn gespecialiseerd en gebeuren elders in het ziekenhuis.
- De patiënt krijgt 3 maaltijden per dag (1 warme maaltijd ’s middags)
- Maaltijden worden op de kamer gebracht
- We houden rekening met specifieke diëten en verzoeken van de patiënt
Vrijheidsbeperkende maatregelen
We zien vrijheidsbeperkende maatregelen als een middel van de laatste keuze. Maar soms is het nodig om de patiënt voor zijn eigen veiligheid te fixeren. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat de patiënt door de verwardheid of opwinding zijn eigen katheters uittrekt.
Therapiebeperking
Soms is een patiënt zo ziek en is de opgelopen schade zo groot, dat er geen kansen meer zijn op herstel. In dat geval kan in overleg met de patiënt en de familie besproken worden welke therapie nog zal worden verdergezet en welke niet.
Geïnformeerde toestemming (informed consent)
Een van je rechten als patiënt is dat je in alle vrijheid moet kunnen beslissen of je toestemt in een behandeling of tussenkomst, en dat je daarvoor ook de nodige informatie krijgt. Dat noemen we de vrije en geïnformeerde toestemming. De informatie krijg je op twee manieren:
- Bij de opname krijg je een informatiebrochure met de meest voorkomende procedures en ingrepen
- Je behandelende arts geeft je informatie over het specifieke behandelplan, alle bijhorende procedures, onderzoeken en operaties, het doel, de risico’s en de mogelijke alternatieven.
Als de patiënt niet wilsbekwaam is, wordt deze informatie gegeven aan zijn vertegenwoordiger.
Indien mogelijk worden de behandelingen, procedures en onderzoeken vooraf besproken. In zeldzame gevallen laten de ernst en het dringende karakter van de ziektetoestand het niet toe om de patiënt of de vertegenwoordiger uitgebreid te informeren voor de start van de procedure. In deze gevallen zal de arts in alle eer en geweten handelen in het algemeen belang van de patiënt. Indien er een geschreven wilsbeschikking is van de patiënt, zal de arts daar rekening mee houden.
Er is een permanentie van gespecialiseerde verpleegkundigen die mondeling en telefonisch informatie kunnen geven over de toestand van de patiënt. De gesprekken lopen bij voorkeur via 1 contactpersoon in de familie. Indien de familie de behandelende arts wenst te spreken, kan dit via de verantwoordelijke verpleegkundige worden aangevraagd: dit kan fysiek of telefonisch. We vragen ook begrip voor het feit dat medische informatie vertrouwelijk is.
- Onze dienst is uitgerust met 10 bedden met monitoring van hartritme, bloeddruk en ademhaling.
- Gezien de kritieke toestand van de patiënt, zijn er enkel eenpersoonskamers.
- Iedere kamer beschikt over een lavabo en een toilet en wordt permanent bewaakt met videomonitoring.
- Op de verpleegpost zijn er verschillende monitors zodoende de verpleegkundige alle vitale parameters alsook indien nodig de videobewaking kan opvolgen
We bieden de volgende technische en medische ondersteuning op onze afdeling:
- Invasieve bloeddrukmeting
- Centraal veneuze monitoring
- Tijdelijke hartstimulatie door middel van een pacemaker
- Hemodialyse
- Niet-invasieve beademing
- Telemetrische monitoring van het hartritme
- Zodra de toestand van de patiënt gestabiliseerd is en intensieve verzorging niet meer nodig is, wordt het ontslag voorbereid. De patiënt en de familie worden tijdig op de hoogte gebracht.
- De behandelende arts van de dienst intensieve zorgen geeft de toestemming voor het ontslag.
- De patiënt wordt overgebracht naar de afdeling Medium Care of naar een gewone verpleegafdeling.
- Er wordt steeds geprobeerd om een kamer te voorzien op de afdeling die het meest vertrouwd is met de pathologie van de patiënt. Het kan dus zijn dat de patiënt op een andere kamer terecht komt dan die voor de opname. De kamervoorkeur wordt in de mate van het mogelijke gerespecteerd, maar is niet gegarandeerd.
- Zodra de toestand van de patiënt gestabiliseerd is en intensieve verzorging niet meer nodig is, wordt het ontslag voorbereid naar een gewone verpleegafdeling. De patiënt en de familie worden tijdig op de hoogte gebracht.
- De behandelende arts van de afdeling Medium Care geeft de toestemming voor het ontslag.
Doelgroep
De afdeling Medium Care staat in voor de opvolging en verzorging van patiënten met allerhande kritieke aandoeningen
- Acuut hartinfarct
- Acuut hartfalen
- Ritmestoornissen
- Geleidingsstoornissen
- Acuut respiratoir falen met hoge zuurstofnood
- Longbloeding
- Zware longontsteking
- Canulezorg
- Acuut cerebrovasculair accident
- Hersenbloeding
- Epilepsie
- Acute verwardheid
- Acuut nierfalen
- Acute hemodialyse
- Ernstige ionenstoornissen
- Gastro-intestinale bloedingen
- Acuut leverfalen
- Ernstig ontregelde diabetes
- Ernstig schildklierlijden
Opvolging na bepaalde operaties