Nucleaire geneeskunde
Hoofdverpleegkundige: Peter Van Brussel
ROUTE
Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 17u
Opgelet: verwittig ons minstens 24 uur op voorhand als je de afspraak niet kan nakomen.
Huisartsen
- Voor huisartsen is er een priornummer dat voorrang geeft bij het secretariaat van de arts.
- Dit nummer kan opgevraagd worden via 09 364 81 12 of communicatie@sezz.be.
Aanbod
Je kan bij ons terecht voor de volgende onderzoeken:
- Botdensitometrie
- Botscan
- Leucocytenscan
- Schildwachtklieronderzoek
- Bijschildklierscan
- Myocardperfusie in rust en na stress
- Ventriculografie
- Lymfescan
- Maagledigingsonderzoek
- Opsporen divertikel van Meckel
- Sentinelprocedure
Overige info
- Bij een onderzoek gebruiken we kleine hoeveelheden radioactieve producten of “tracers” om verschillende processen in het lichaam in beeld te brengen. Het gaat om zeer kleine en onschadelijke dosissen die snel vervallen en via natuurlijke weg worden uitgescheiden.
- Het product wordt in de meeste gevallen ingespoten in een bloedvat in de arm of het been. Van daaruit verspreidt het zich via de bloedbaan naar het orgaan dat we beter in beeld willen brengen. Afhankelijk van de snelheid van dit proces zal je scan onmiddellijk kunnen plaatsvinden of pas na enkele uren.
- Bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Ook is er geen allergie voor jodium bekend in de nucleaire geneeskunde, omdat de hoeveelheid heel klein is.
Ben je (mogelijk) zwanger of geef je borstvoeding? Breng ons daar zeker van op de hoogte aangezien straling dan best kan vermeden worden of extra maatregelen nodig zijn.
Zwangerschap
- Een isotopenonderzoek mag tijdens de zwangerschap plaatsvinden als het voordeel opweegt tegenover het risico voor de foetus. De verhouding voordeel-nadeel wordt besproken met de geneesheer-specialist.
- Als er twijfel bestaat over een niet gekende zwangerschap, is het beter om een zwangerschapstest te doen en met kennis van zaken een beslissing te nemen.
- Als het onderzoek niet dringend is (bv. onderzoek van de schildklierziekte), is het steeds beter om het uit te stellen tot na de bevalling.
- Een diagnostisch nucleair geneeskundig onderzoek tast de vruchtbaarheid niet aan. Na een onderzoek mag je ook meteen zwanger worden.
Borstvoeding
In de meeste gevallen mag je borstvoeding blijven geven, op voorwaarde dat je net voor de inspuiting voedt en ten vroegste zes uur erna. Let wel, de duur van de periode waarbinnen je geen voeding mag geven, varieert naargelang het ingespoten product. Informeer ernaar bij de nucleair geneeskundige.
- Drink veel water want radiofarmaca worden doorgaans langs de urinewegen verwijderd.
- Behalve in specifieke (medische) gevallen moet je geen bijzondere voorzorgen nemen.
- Je mag je normale activiteiten meteen hervatten, behalve de zorg voor kleine kinderen of zwangere vrouwen. In dat geval moet je een termijn van 12 uur respecteren.
- Je mag het openbaar vervoer nemen naar huis.