Operatiekwartier
Hoofdverpleegkundige: Cindy Van Heghe
ROUTE
Cijfers
- Het operatiekwartier wordt gerund door een sterk, goed opgeleid team van meer dan 50 artsen en 50 verpleegkundigen, ondersteund door logistieke en onderhoudsmedewerkers.
- 14.000 ingrepen per jaar
- 12 chirurgische disciplines, pijnkliniek, cardiologische en pneumologische procedures
- 10 hypermoderne operatiezalen, inclusief 1 hybride OK-zaal voor endovasculaire procedures
- Recovery-afdeling met 17 bedposities
Verblijf
Voor de operatie
We starten de dag voor de ingreep al met de voorbereiding van je operatie:
- De chirurg en anesthesist bespreken samen je relevante medische gegevens
- De operatiezaal wordt klaargezet en we checken of het nodige (steriele) materiaal en de medische toestellen aanwezig zijn.
Dag van de operatie
- De verpleegkundige van het chirurgische dagziekenhuis of de hospitalisatieafdeling overloopt met jou de preoperatieve vragenlijst
- Je krijgt een identificatiebandje om de pols en een aantal parameters worden gecontroleerd (gewicht, hartslag, bloeddruk, temperatuur, enz.)
- Je krijgt een operatiehemdje aan en 30 tot 60 minuten voor het geplande operatie-uur wordt je naar de OK-voorbereiding gebracht.
- We controleren je identiteit en type van de ingreep
- We plaatsen een infuus en kleven elektroden op je borst om je hartritme te monitoren
- Indien nodig krijg je een antibioticum
- Je krijgt steunkousen aan
- Bij ingrepen onder locoregionale anesthesie kan de anesthesist ervoor opteren om de verdovingsprik te geven in de OK-voorbereiding
- Een verpleegkundige brengt je naar de operatiezaal waar de ingreep doorgaat.
- Ons team zal daar samen met jou (nogmaals) een checklist doorlopen: wie je bent, welke ingreep je dient te ondergaan, aan welke medicijnen je allergisch bent en of je nuchter bent.
- Na een korte check van de apparatuur en het materiaal start de anesthesist de verdoving.
- Tijdens de ingreep ben je in goede handen: de chirurg, anesthesist en verpleegkundigen zetten hun beste beentje om optimale zorg te garanderen.
Na de ingreep ga je naar de ontwaakzaal of recovery waar je kan bekomen van de ingreep en de anesthesie.
Kinderen
- Opdat kinderen geen onnodige stress of angst zouden ervaren, krijgen ze een uur voor de ingreep kalmerende premedicatie op de kinderafdeling.
- Ook mag je je kind als ouder (of begeleider) vergezellen tot de start van de anesthesie in de operatiezaal.
- Na de ingreep wordt je kind naar de ontwaakzaal gebracht en komt een verpleegkundige je halen in de wachtzaal zodat je bij je kind bent als het ontwaakt.
- Je kind kan nog wat suf zijn, maar ook woelig of onrustig. In overleg met de verpleegkundige kan je je kindje op de schoot nemen om hem of haar te troosten.
Overige info
Chirurgische disciplines
Niet-chirurgische disciplines
De volgende drie disciplines gebruiken de infrastructuur van het Operatiekwartier voor de uitvoering van invasieve procedures die (strikte) aseptie vereisen.
Cardiologie
Onze dienst cardiologie onderzoekt het hart en behandelt hartziekten, van acute cardiologie tot poliklinische evaluatie en hartrevalidatie.
Pneumologie
Onze dienst Pneumologie onderzoekt de longen en longaandoeningen, van acute longproblemen tot poliklinische evaluatie en longrevalidatie.
Pijnkliniek (multidisciplinair pijncentrum)
Onze pijnkliniek (multidisciplinair pijncentrum) behandelt en volgt alle aspecten van zowel acute als chronische pijn op.
Verpleegeenheden
Recovery
- Route 122
- Medisch afdelingshoofd: Dr. Samuel Suykens
- Hoofdverpleegkundigen: Cindy Van Heghe & Marianne Bekaert
- Bezoek: 1 ouder bij kind