Verpleegeenheid psychiatrie (PAAZ)
Hoofdverpleegkundige: Marijke Van Hoorde
ROUTE
09 364 87 10 (24/7 bereikbaar)
Verblijf
- Onze afdeling is een open hospitalisatie-afdeling met 30 bedden waar mensen terecht kunnen wanneer ze te maken hebben met bepaalde moeilijkheden in hun leven waardoor thuis verblijven even niet haalbaar is. Deze moeilijkheden kunnen zeer verschillend zijn.
- Wij bieden hulp aan volwassenen vanaf 18 jaar in een crisissituatie. De nadruk ligt hier dus vooral op een acute problematiek. Elke opname gebeurt op vrijwillige basis. De gemiddelde opnameduur bedraagt 2 weken.
- Onze crisisopvang gebeurt met een open blik en warm hart en dit vanuit oplossingsgerichte en cognitief-gedragstherapeutische denkkaders. In dialoog en nauwe samenwerking met de patiënt en zijn systeem gaan we op zoek naar oplossingen. Waar nodig wordt ook binnen het ziekenhuis verder somatisch onderzoek gepland.
- Verdere ambulante nazorg wordt steeds uitgestippeld. Bij sommige opgenomen patiënten kan het zijn dat een korte crisisinterventie onvoldoende is en verdere hulpverlening in een psychiatrisch ziekenhuis geadviseerd wordt.
- Bij opname heb je een gesprek met een psychiater die je tijdens je verdere verblijf zal behandelen. Aanvankelijk ligt de focus op acute crisisopvang. Dit doen we door rust te installeren en zo nodig medicatie op te starten. In een tweede fase bekijken we samen de zaken waarmee je worstelt. We proberen zicht te krijgen op je problematiek en stippelen een gepast behandelingstraject uit.
- Het team beslist het behandelingstraject samen met jou en dat verschilt van individu tot individu. Zo kan het zijn dat mensen op korte termijn terugkeren naar huis met de nodige nabehandeling. Soms kan het zijn dat we samen met jou kijken naar een afdeling die beter geschikt is voor je problematiek.
Opnamecriteria
Patiënten vanaf 18 jaar met:
- zelfmoordgedachten
- stemmingsproblemen zoals depressie, bipolaire stoornis
- psychotische problematiek
- angststoornis/paniekstoornis
- relationele problemen
- aanpassingsproblemen/stress
- burn-out
- levensfaseproblemen
- psychosomatische klachten
- afhankelijkheid van alcohol en/of medicatie
Voor de behandeling van actief druggebruik, mentale retardatie of ernstige gedragsstoornissen dient men zich tot gespecialiseerde centra te wenden.
Opnameprocedure
In geval van acute crisis of dringende hulpvraag moet je je aanmelden via de Spoedgevallendienst, bij voorkeur op verwijzing van de huisarts. De arts van wacht zal na inschatting vervolgens beslissen of je opgenomen wordt.
- We hanteren een dagindeling die structuur biedt. De maaltijden en koffiepauzes worden gezamenlijk voorzien. Naast individuele gesprekken met medewerkers van het team vinden vele activiteiten plaats in groep.
- We doen een warme oproep om positief, met inzet, creatief en actief mee te werken aan het therapeutisch programma. Om het samenleven zo goed mogelijk te laten verlopen, is er nood aan goede afspraken en leefregels. De leefregels stelden we samen in overleg met het hele team. We vragen je om deze na te leven.
- We weten dat het delen van ervaringen en lotgenotencontact soms helpt. We horen ook dat pijnlijke verhalen van medepatiënten belastend kunnen zijn. Weet dat deze opname in eerste instantie bedoeld is voor jezelf. Het is de bedoeling dat je tijdens je opname werk maakt van het zoeken naar een oplossing voor je eigen probleem en dit vooral met de ondersteuning van het team.
Alcohol, medicatie en drugs
- We staan niet toe dat je drugs, alcoholische dranken, alcoholvrij bier, medicatie of energiedranken in je bezit hebt. We vragen aan alle patiënten om alcohol te vermijden voor de duur van de opname.
- Wanneer je als patiënt opgenomen bent omwille van een alcoholprobleem, kunnen we je op elk moment vragen om een ademtest te doen. Hetzelfde geldt voor een urinescreening bij patiënten met drugproblemen.
Laptop
Je mag een laptop gebruiken op de kamer buiten de therapie-uren en tot 23u00.
Dagkledij
Op de afdeling draagt iedereen dagkledij, tenzij anders door de dokter beslist. We raden je aan om vrijetijds- of sportkledij mee te brengen.
Telefoon
Je mag je gsm alleen gebruiken buiten de therapie-uren en op de kamer (omwille van privacyredenen) en dit tot 23u00. Krijg je telefoon in de living of op het terras? Dan vragen we je om je naar je kamer te begeven om het gesprek verder te zetten. Je hebt de mogelijkheid om je gsm veilig in je kluis op de kamer bewaren.
Douche
Je kan een douche nemen buiten de therapie-uren en dit ten laatste tot 21u00.
Roken
Op de kamers en in de toiletten mag je niet roken. Roken kan alleen op het terras.
Boodschappen doen/verlaten van de afdeling
Het verlaten van de afdeling gebeurt steeds in overleg. Verwittig steeds een verpleegkundige op het moment dat je de afdeling verlaat. Cafetariabezoek is enkel tijdens de bezoekuren toegestaan.
Autorijden
Bij inname van sommige medicatie is het niet toegestaan om met de wagen te rijden. Bespreek dit met je arts.
Terras
We openen het terras om 06u00. Het terras is enkel geopend buiten de therapie-uren en dit tot 22u30. Gebruik alleen de voorziene banken. Verplaats geen stoelen of zetels naar buiten.
Orde & netheid
We vragen je om je eigen kamer en de gemeenschappelijke ruimtes ordelijk en net te houden. ‘s Avonds voor het slapengaan vragen we de living proper achter te laten. We schakelen de TV in de living uit om 22u30.
Medicatiebedeling
- We verwachten dat je op vaste tijdstippen je medicatie aan de verpleegpost ophaalt.
- Breng een glas water mee om de inname vlot te laten verlopen.
- Voor elke toediening checken we je identificatiebandje en vragen je hierbij telkens naar je naam en geboortedatum.
- Indien je niet in staat bent om je medicatie zelf op te halen, brengen we ze naar je kamer.
Vaste tijdstippen voor medicatiebedeling zijn:
- 07u15
- 11u30
- 14u00
- 16u00
- 17u15
- 20u00
- 22u00
Afhankelijk van je schema verwachten we je op specifieke uren.
Identificatiebandje
- Bij opname krijg je een identificatiebandje om de pols.
- Het is belangrijk dat je dit bandje gedurende je volledig verblijf draagt om je te allen tijde te kunnen identificeren.
- Is het bandje verwijderd of niet meer leesbaar? Vraag dan onmiddellijk een nieuw bandje.
Doktersronde
- Je behandelend arts plant individuele gesprekken en bezoeken op de kamer op vaste dagen.
- Een overzicht van deze planning verkrijg je bij de verpleging.
Bedside briefing
- We nodigen je graag uit om deel te nemen aan de ‘overdracht aan bed’. Je bent echter niet verplicht. Er is tegelijkertijd mogelijkheid tot individueel therapiemoment. Dit gebeurt op maandag, woensdag en vrijdag om 13u40 aan je bed. Net zoals tijdens de doktersronde vragen we je kamergenoot om de kamer te verlaten tijdens je overdracht. Tijdens deze briefing maak je kennis met de verpleegkundigen die vanaf dat moment verantwoordelijk zijn voor de afdeling.
- De verantwoordelijke verpleegkundige van de ochtendshift brengt de verpleegkundigen van de avondshift op de hoogte van je toestand. Zo wisselen ze gegevens uit die belangrijk zijn om je verder goed te behandelen. Luister dus aandachtig mee. Zo kan je nagaan of alle gegevens correct zijn en ben je zelf ook op de hoogte. Je mag gerust extra informatie geven of aangeven wanneer iets niet duidelijk is. Zo verbeteren wij de kwaliteit van onze zorg.
- Indien je deze bedside briefing niet wenst, vermeld dit dan uitdrukkelijk aan de hoofdverpleegkundige. Je kan dit op elk moment van je verblijf doen. Dit heeft geen enkele invloed op je verblijf of behandeling op onze afdeling.
Uitgang
- Als je de toestemming hebt van de dokter, kan je op woensdagnamiddag en tijdens het weekend de afdeling verlaten.
- De dokter bepaalt of je dit zelfstandig kan doen of er begeleiding (van familie/vertrouwenspersoon) noodzakelijk is.
- Uitgang is mogelijk op woensdag en zaterdag tussen 15u00 en 19u00, op zondag tussen 9u00 en 19u00.
- Wens je de avondmaaltijd op de afdeling te nuttigen, dien je om 17u30 aanwezig te zijn.
Weekendregeling
- Vanaf het tweede weekend dat je in het ziekenhuis verblijft, mag je mogelijk op weekend (met overnachting). De dokter beslist dit en hangt af van je persoonlijke situatie.
- Het weekend start op zaterdag om 15u00 en eindigt op zondag om 19u00.
- Bij vroegere terugkomst kan er geen maaltijd aangeboden worden.
Maaltijden
- Elke dag, behalve op zondag, komt een medewerker van de voedingsdienst het menu meedelen voor de volgende dag en je wensen registreren.
- Naast de maaltijden en koffiemomenten staan we, omwille van gezondheidsredenen, geen gebruik van (oplos)koffie toe.
- De maaltijden worden opgediend op de kamer, we vragen je om -indien mogelijk- je plateau in de voedingskar op de gang te plaatsen.
Geld en waardevolle voorwerpen
- Breng niet meer mee dan nodig is.
- Het team is niet verantwoordelijk voor de meegebrachte bezittingen met betrekking tot verdwijnen, diefstal, uitlenen, enz. Gebruik van eigen TV, video, portable DVD speler, spelcomputer, huishoudapparaten staan we om veiligheidsredenen niet toe. Na ontslag houden we achtergebleven bezittingen maximum twee weken bij op de afdeling. In die periode kan je de spullen afhalen.
Externe consultaties
Hou er rekening mee dat wanneer je tijdens je opname een huisarts of tandarts consulteert, er geen RIZIV-tussenkomst mogelijk is.
Kapper & pedicure
Wil je van deze diensten gebruikmaken? Vraag aan een verpleegkundige om een afspraak in te plannen.
Bibliotheek
- Elke maandagnamiddag kan je op de afdeling boeken ontlenen.
- Bij ontslag geef je deze terug in de verpleegpost
Iedereen heeft recht op privacy. We vragen je je eigen grenzen en die van anderen te respecteren:
- Respecteer elkaar en elkaars problemen.
- Wees behoedzaam met wat je elkaar vertelt.
- Informatie over medepatiënten blijft binnen de muren.
- Gesprekken aan de telefoon voer je op de kamer.
- Wees discreet bij het voeren van persoonlijke gesprekken met bezoekers.
- Patiënten komen niet op elkaars kamer. In de living en het terras is er
- voldoende mogelijkheid tot sociaal contact.
- Respecteer de rust en stilte.
- Het is niet toegestaan om foto’s of filmpjes van de afdeling, personeel of medepatiënten te maken, ook niet als je medepatiënt hiervoor
- toestemming geeft.
- Wissel geen persoonlijke gegevens (telefoonnummers, adressen) uit met medepatiënten. Een opname is een momentopname, daarna is het de bedoeling dat je weer verder gaat met je eigen leven.
- Relatievorming en lichamelijk contact tussen de patiënten is niet toegelaten.
- Elke vorm van agressie ten opzichte van personeel of van medepatiënten is onaanvaardbaar en kan aanleiding geven tot ontslag.
Artsen
Hoofdverpleegkundige
Marijke Van Hoorde
Overige info
Ons team is samengesteld uit zorgverleners vanuit verschillende disciplines. Zij staan klaar om je elk met hun eigen expertise te begeleiden op je weg naar herstel en samen met jou naar oplossingen te zoeken. Afhankelijk van je specifieke problematiek werk je met bepaalde teamleden meer of minder samen.
Ons team bestaat uit:
- Psychiaters
De psychiaters bezoeken hun patiënten 2 keer per week. Zij hebben vrijwel dagelijks overleg met verpleegkundigen, therapeuten en psychologen om de evolutie van de behandeling van nabij op te volgen.
- Verpleegkundigen
Bij opname krijg je een begeleidend verpleegkundige die je tijdens je verblijf altijd kan aanspreken voor praktische zaken of een persoonlijk gesprek. Als je toewijsverpleegkundige niet aanwezig is, kan je altijd terecht bij een van de collega’s..
- Sociaal assistenten
De sociaal assistenten geven je advies en ondersteuning op vlak van administratie, wonen, werk, materiële en juridische problemen. Ze helpen je ook verder met het leggen van contact in het kader van thuishulp, doorverwijzing, opvoedingsondersteuning, enz. Dit gebeurt steeds in overleg. De bedoeling is dat je mee nadenkt over oplossingen en zoveel mogelijk het heft in handen neemt. Zo zoeken we naar een duurzame oplossing waar je mee achter staat.
- Psychologen
Een gesprek met een van de psychologen komt er op vraag van de behandelend arts en/of het team. Tijdens de gesprekken luisteren we naar je problemen. Naast begrijpen is het belangrijk om samen op zoek te gaan naar manieren om het probleem aan te pakken. Wij zoeken ook hoe je sterker in het leven kunt staan en wie je daarbij kan helpen.
- een bewegingstherapeut
- een ergotherapeut
- We vinden het ook belangrijk om mensen uit je naaste omgeving mee te betrekken bij de opname.
- Zij kennen je al langer en kunnen een ander licht op de situatie werpen. Na de opname treden ze dan mogelijk op als steunfiguur.
- Dit doen we uiteraard nooit zonder je toestemming.
- Binnen het team geldt een gedeeld beroepsgeheim. Belangrijke informatie gaat zonder je toelating niet buiten het team, maar delen we binnen het team.
- Elk lid van ons team is gebonden aan het beroepsgeheim, zodat je in vertrouwen terecht kan bij ieder van ons.
Wat als de controle even helemaal zoek is, er extra rust nodig is en we even moeten ingrijpen?
- Het beperken van de vrijheid passen we zo weinig mogelijk toe. Enkel als de veiligheid van jou (en/of de anderen) in het gedrang komt of we de noodzakelijke zorg op geen andere manier kunnen bieden. In die situaties overwegen we een vrijheidsbeperking.
- We beschouwen vrijheidsbeperkende maatregelen als een middel van de laatste keuze. Deze kunnen bestaan uit toedienen van rustgevende medicatie, verblijven in een speciaal beveiligde ruimte of fixeren.
- We trachten deze maatregelen te voorkomen door samen met jou op zoek te gaan naar alternatieven die rust kunnen bieden. Dit kan bijvoorbeeld door een gesprek, een activiteit, een prikkelarme omgeving aan te reiken, enz.
- We hanteren specifieke richtlijnen en procedures zodat dergelijke maatregelen niet willekeurig worden genomen.
- We houden de vrijheidsbeperking altijd zo kort mogelijk.
- Op bepaalde delen van de gang, het terras, de rust- en afzonderingskamer is er camerabewaking voorzien om het toezicht en de veiligheid te verhogen. Deze camerabeelden wordt niet bewaard.