Ziekenhuisapotheek
ROUTE
Aanbod
Een ziekenhuisapotheek mag volgens de wet enkel geneesmiddelen of medische hulpmiddelen afleveren voor patiënten die gehospitaliseerd zijn of voor gebruik binnen het ziekenhuis (bv. op consultatie). Er zijn echter uitzonderingen waarbij je, als niet-gehospitaliseerde patiënt, een geneesmiddel toch in de ziekenhuisapotheek moet afhalen.
Hiervoor moet je voldoen aan twee voorwaarden:
- Het geneesmiddel is niet verkrijgbaar in de gewone apotheek
- Het geneesmiddel is voorgeschreven door een arts-specialist van ons ziekenhuis. Breng het voorschrift steeds mee bij afhaling van de medicatie en indien van toepassing het attest of bewijs van goedkeuring voor terugbetaling.
Sommige geneesmiddelen zijn niet voorradig en moeten besteld worden bij de firma. Hierdoor kan het enkele dagen duren vooraleer je het geneesmiddel kan afhalen. In dat geval bellen we je op en laten we je weten wanneer je het mag komen halen.
Patiënten die niet voldoende gevoed kunnen worden langs de normale weg, kunnen voedingsstoffen via de bloedbaan krijgen. Dit wordt “Totale parenterale nutritie” (TPN) genoemd. In bepaalde situaties kan de arts-specialist beslissen dat deze wijze van voeding thuis, na ontslag uit het ziekenhuis, moet verdergezet worden. In dit geval spreken we van home-TPN.
Hiervoor werkt het ziekenhuis samen een firma Remedus die gespecialiseerd is in thuiszorg. De firma levert alle materialen voor de toediening van de home-TPN door de thuisverpleegkundige. De voeding zelf haal je af in de ziekenhuisapotheek.
Voor een zo veilig mogelijke en correcte behandeling, is het belangrijk dat de arts weet welke geneesmiddelen, vitamines en voedingssupplementen je thuis gebruikt, wanneer je deze inneemt en op welke wijze.
Bij een geplande opname in ons ziekenhuis zal je via de opnamemap of van op de consultatie een papieren draagtas krijgen, de zogenaamde “thuismedicatiezak”.
Hoe de thuismedicatiezak gebruiken?
- Noteer je thuismedicatie in het medicatieschema op de achterzijde van de medicatiezak. Denk hierbij ook aan:
- Bloedverdunners, cortisone, insuline, slaappillen, hormonale preparaten, pijnstillers, geneesmiddelen tegen maagklachten, voedingssupplementen, homeopathie, kruiden, vitamines
- Oog- en oordruppels, zalven/crèmes, puffers, medicatiepleisters
- Medicatie die je niet dagelijks gebruikt
- Vermeld eventuele allergieën of bijwerkingen.
- Stop een kleine hoeveelheid van je medicatie met de oorspronkelijke verpakking in deze thuismedicatiezak. Voeg hierbij ook eventuele attesten van terugbetaling.
- Breng deze medicatiezak mee bij opname in het ziekenhuis en geef deze aan de verpleegkundige die het opnamegesprek met je voert.
Aarzel niet om hulp te vragen aan een familielid, je huisarts of thuisapotheker om je medicatieschema op te stellen.
Thuismedicatiezak niet ontvangen?
Als je geen thuismedicatiezak ontvangen hebt, kan je steeds het blanco medicatieschema gebruiken. Wij raden je aan om ook een kleine voorraad van je medicatie mee te nemen naar het ziekenhuis. Zo kunnen we een bijkomende controle doen als er twijfels zijn over bepaalde medicatiegegevens.
Wanneer je onverwacht in het ziekenhuis wordt opgenomen via de Spoedgevallendienst, is het niet altijd eenvoudig om je thuismedicatie op te sommen. Daarom kan het handig zijn om steeds een overzicht van je thuismedicatie op zak te hebben. Dit overzicht kan je samen met je huisarts of apotheker op stellen. Hieronder is ook een blanco medicatieschema terug te vinden waarop je zelf je thuismedicatie kan noteren. Vergeet dit schema niet aan te passen als er wijzigingen zijn in je medicatie.