4 maart:
Wereld Obesitas Dag
Op 4 maart, Wereld Obesitas Dag, staan we wereldwijd stil bij de gevolgen die overgewicht met zich meebrengt. In België kampt 15,9% met overgewicht. Obesitas is een chronische ziekte, die meer inhoudt dan overgewicht alleen. Ze verhoogt het risico op verschillende andere aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, kanker en suikerziekte. Genetische factoren en omgevingsinvloeden zorgen ervoor dat sommigen meer vatbaar zijn om in gewicht bij te komen en obesitas te ontwikkelen.
moveUP-app
Patiënten van het AZ Sint-Elisabeth Zottegem die hulp zoeken om te vermageren kunnen sinds enkele maanden aan de slag met de moveUP-app. “Obesitas aanpakken gebeurt niet alleen via een chirurgisch zorgpad”, legt bariatrisch chirurg Wouter Vleeschouwers uit. “Bariatrische patiënten komen in contact met een volledig multidisciplinair team om samen het traject te kiezen dat het best bij hen past. De moveUP-app zetten we in om een nog betere omkadering te creëren tijdens dit traject. Het gebruik start al bij de eerste raadpleging, maar de app ondersteunt en begeleidt de patiënt gedurende het volledige proces.”
Voordelen
De moveUP-app biedt verschillende voordelen voor bariatrische patiënten én het multidisciplinair team:
- Persoonlijk zorgtraject, waarbij rekening gehouden wordt met hun individuele behoeften en doelen.
- Motiverend: De app motiveert patiënten om hun gezondheidsdoelen te bereiken door hen regelmatig herinneringen te sturen om hun voortgang bij te houden en hen te belonen voor hun inspanningen.
- Gemakkelijke communicatie: Patiënten kunnen makkelijk communiceren met hun zorgverleners via de app. Zo kunnen ze snel vragen stellen of zorgen delen, wat bijdraagt aan een betere ondersteuning en zorg.
- Voedingsadvies: De app biedt voedingsadvies en suggesties voor maaltijden, wat vooral handig kan zijn voor patiënten die nog niet vertrouwd zijn met gezonde voeding na een bariatrische ingreep.
- Bewegingsadvies: De app biedt bewegingsadvies en -programma’s die patiënten kunnen helpen om geleidelijk aan weer actief te worden en hun fysieke activiteit te verhogen.
- Data-analyse: De app verzamelt gegevens over de voortgang van de patiënt en analyseert deze om inzicht te geven in de effectiviteit van de behandeling en om eventuele problemen op te sporen. Op die manier kan het behandelingsplan bijgestuurd worden waar nodig en dus nog beter op maat van de patiënt afgestemd worden.