Laboratorium voor klinische biologie
ROUTE
Opgelet: Enkel voor bloedafnames komen patiënten rechtstreeks in contact met de dienst. De behandelende geneesheer krijgt de resultaten en bespreekt deze met de patiënt. De resultaten kunnen via CoZo geraadpleegd worden door de aanvragende arts en de patiënt. De patiënt kan tevens op vertoon van zijn/haar ID, een kopie van de resultaten verkrijgen. Het telefonisch rapporteren van resultaten aan de patiënt is niet toegelaten.
Team
Aanbod
De labogids bevat alle informatie over de uitgevoerde analyses (staaltype en staalnamevereisten, monstervolume, bepalingsfrequentie en antwoordtijden, eenheden en referentiewaarden, etc.).
Bij een bloedafname nemen we een kleine hoeveelheid bloed af waarvan de samenstelling geanalyseerd wordt door het klinisch laboratorium. Op die manier kunnen we tal van ziekteprocessen opsporen en opvolgen.
Het laboratorium biedt 24/7 ondersteuning bij de zorgverlening in het ziekenhuis. Het stelt mensen en middelen ter beschikking voor optimale screening, diagnose en therapie follow-up door testen uit te voeren op aangeboden stalen op aanvraag van zorgverstrekkers. Het laboratorium voert hoofdzakelijk testen uit op stalen van menselijke oorsprong.
De belangrijkste lichaamsvloeistoffen zijn: bloed, urine, stoelgang, sperma, wondvocht, secreties van luchtwegen en andere punctievloeistoffen.
De activiteiten situeren zich in diverse deel domeinen van de klinische biologie:
- Hematologie en hemostase
- Klinische chemie en hormonologie
- Microbiologie
- Moleculaire diagnostiek
De aanvragende arts fungeert als contactpersoon voor zowel het aanvragen van de onderzoeken als voor het ontvangen van de resultaten.
Veelgestelde vragen
- Sommige resultaten zijn snel gekend, andere kunnen weken in beslag nemen.
- De resultaten van het onderzoek worden onmiddellijk doorgestuurd naar je arts.
- Bij afwijkende resultaten zal je arts je zo snel mogelijk verwittigen.
- Als de arts je urine wil testen krijg je van het labo een plastic potje dat je in de toiletruimte kan vullen met urine.
- Bij het verzamelen van 24 uurs urine krijg je een bruine plastic fles waar je gedurende 24 uur je urine in moet verzamelen.
- Opgelet: deze flessen kunnen een zure oplossing bevatten. Deze mag je niet weggooien want het is belangrijk voor de bewaring en de bepaling van de testen.
- Indien er onderzoek moet gebeuren op je ontlasting, krijg je een plastic potje mee om thuis te vullen met een kleine hoeveelheid ontlasting.
- Geef dit potje af in het labo met het bijhorende aanvraagformulier.
- De aanvragende arts fungeert als contactpersoon voor zowel het aanvragen van de onderzoeken als voor het ontvangen van de resultaten.
Na het onderzoek wordt het materiaal gedurende een bepaalde periode bewaard voor eventuele bijkomende aanvragen door je arts. Na deze bewaarperiode wordt je staal vernietigd.