Behandeling van anale kloofjes

Info
Eerst proberen we het kloofje spontaan te laten genezen. De arts bekijkt met jou hoe je de ontlasting weer zacht krijgt en hoe je de sluitspier minder traumatiseert.
- Volg een vezelrijk dieet, eventueel verrijkt met vezelsupplementen zoals Colofiber®, waardoor de stoelgang zachter wordt. Eventueel wordt een laxeermiddel voorgeschreven.
- Drink minimaal anderhalve liter water per dag om zachte stoelgang te bekomen.
- Neem meermaals per dag en na elke ontlasting een warm zitbadje, gedurende 15 minuten. Dit vergemakkelijkt het reinigen van de anus en helpt de sluitspier ontspannen.
Wanneer een kloofje in de anus niet binnen zes weken geneest, is een van volgende behandelingen noodzakelijk.
- Als eerste behandelingskeuze schrijft de arts een bloedvaatverwijdende zalf voor die je twee keer per dag gedurende drie maanden op het kloofje in de anus moet aanbrengen.
- De zalf zorgt ervoor dat het scheurtje sneller geneest 7 door de sluitspier te ontspannen en de bloedtoevoer naar het kloofje te verbeteren.
- De zalf is gebaseerd op dilthiazem of isosorbidenitraat. Sommige patiënten krijgen hoofdpijn wanneer ze beginnen met dit middel. Deze bijwerking verdwijnt na een paar dagen.
Wanneer de klachten niet verdwijnen, kiest de arts voor een behandeling met botox. Door tijdens de operatie botox in de sluitspier in te spuiten, ontspant deze zich voor de duur van twee maanden. Gevolg is dat de druk in de anus vermindert en het scheurtje kan genezen. Daarvoor is in totaal twee tot drie maanden nodig. De sluitspier blijft wel voldoende kracht behouden om de stoelgang op te houden en geen ongewild stoelgangsverlies te hebben. Botox werkt pas optimaal na twee weken. De dagbehandeling vindt onder plaatselijke verdoving of volledige narcose plaats. Tijdens het inbrengen van de botox wordt de chronische wonde van het kloofje aangefrist. Een verse wondbodem bevordert het genezingsproces. Voor botox is door het RIZIV geen terugbetaling voorzien. Botox kost 90 euro per 50AE. Dit wordt aan de patiënt aangerekend.
De meest vergaande behandeling bij een kloofje in de anus is een ingreep. Dit is de volgende stap bij een kloofje dat niet geneest, ondanks zalf en botox. Ook hierbij is het doel de spanning in de sluitspier te verminderen. Via een klein operatiewondje naast de anus knipt de chirurg het binnenste deel van de sluitspier enkele millimeters aan de zijkant in. Dit wordt ook wel laterale interne sfincterotomie (LIS) genoemd. De operatie vindt onder plaatselijke verdoving of algemene narcose plaats.